onsdag 23. september 2009

Prinsippet med lavkarbo mat!

Tenkte jeg skulle forklare litt hvordan dette egentlig fungerer da det ikke er alle som kan dette enda!

Først litt om karbohydrater fra Wikipedia:

Karbohydrater, også kalt kullhydrater eller sakkarider, er energirike organiske molekyler som brukes som energikilde og lager i alle levende bioorganismer, og dessuten inngår som strukturelementer i celleveggene til bakterier, planter og trær, og i bindevev hos dyr. Karbohydrater er de aller vanligste biomolekylene på jorden. Karbohydrater ble tidligere kalt kullhydrater og er en felles betegnelse på sukkerarter og molekyler av lignende oppbygging.

Næringsverdi

Karbohydrater inngår som en av tre hovedgrupper med næringsstoffer i mat, ved siden av fett og proteiner, som gir energi til forbrenning. Det er således viktig for alle kroppens celler, og en viktig del av cellens signal- og gjenkjennelsessystem. Karbohydrater, som finnes i matvarer som korn, grønnsaker, frukt og bær, melkeprodukter og honning, forsyner kroppen enten direkte eller indirekte med glukose, som er den sukkerartene cellene kan nyttiggjøre seg til energiformål. Det er ikke nødvendig å tilføre karbohydrater, som i motsetning til protein og fett (essensielle fettsyrer) ikke er essensielle. Imidlertid kan det være gunstig å innta nok karbohydrater kroppens behov, som for en voksen person er på ca. 30-40 g glukose per dag


Prinsippet med lavkarbo kosthold:


Mange matvarer tilfører kroppen raske kabohydrater og stivelse. Dette er mat som ris, brød, pasta, poterer, det meste av grønnsaker og frukt og alt som inneholder rent sukker (brus, godteri, gatekjøkkenmat, ferdigproduserte retter...) Dette gjør at kroppen må bruke lang tid på å forbrenne maten, som igjen fører til at kroppen heller lagrer sukkeret som fett rundt i kroppen. Og resultater er jo deretter, en blir feit!

Ved å kutte ned på det meste av karbohydrater får en ikke de svingninger i blodsukkeret og også vil sultfølelsen avta av samme grunn. Kroppen går inn i en prosess som kalles for ketose (Ketose er en prosess i metabolismen der leveren omdanner fett til fettsyrer og ketonlegemer som kroppen kan hente energi fra., som betyr i prinsippet at i stedet for å forbrenne sukker, forbrenner kroppen lagrene av fett). En mister da fettmasse uten at en mister muskelmasse! Som da betyr at en går ned i vekt!
En bivirkning ved lavt blodsukker er at en kan føle seg slapp og trøtt samt at en kan få acetonliknende ånde. Dersom dette blir et problem kan det være lurt å kontakte lege for å følges opp. For å finne ut om en er i Ketose kan en påvise dette ved hjelp av noe som heter Ketostix (dette skal jeg lage et eget innlegg om senere).

Mat en kan spise under en slik diett er alt av kjøtt, fisk, fugl, begrenset utvalg av grønnsaker som salat, tomat, agurk, sopp, broccoli, blomkål osv, samt det meste av ost, egg, fløte og rømme. Ulogisk nok bør en velge fete produkter som seterrømme fremfor lettrømme og fet ost fremfor lettost. En bør også spise det naturlige fettet som er på kjøtt som fettrand på koteletter. Dette fordi kroppen trenger nok fett for å kunne forbrenne.

Dette var en rask liten forklaring, og jeg er virkelig hverken lege eller kostholdsekspert, men jeg har prøvd etter beste evne å fortelle hvordan ting fungerer, og håper det kan være til nytte. For mer informasjon finnes det noen nettsider en kan gå inn på, de finner en her og her!

2 kommentarer:

 1. Utrolig interessant og spennende:) Jeg hadde aldri klart å holde meg til en slik diett, rett og slett fordi jeg er altfor glad i ris, poteter, og så MÅ jeg bare ha frukt, for ellers så går det ikke:(

  hmm..........jaja, da får jeg heller finne på min egen merkelige diett;) Ha en fin dag på jobben, og så må du skrive om den lunsjen din ble vellykket da:)

  SvarSlett
 2. Fargerik blogg! Sjekk lavkarbobloggene til meg og vennina mi og : )

  http://fetterfett.blogg.no/?c=1269564378
  http://billysbule.blogspot.com/

  SvarSlett